24 Apr 2009

Gebakken aardappeltjes uit de oven met rozemarijn

Geplaatst door jhaagmans @ 21:29 in Recepten Dit artikel uitprinten

Hoe simpel het onderstaande recept ook lijkt, het is moeilijk om het precies goed te doen. Het kan heel erg lekker zijn, maar als de aardappeltjes niet gaar zijn of niet knapperig genoeg, valt het toch een beetje tegen.

Ingrediƫnten

1 kg Aardappelen (liefst niet te kruimig, evt. rode als je ze niet schilt)
2 takjes Verse rozemarijn
Olijfolie
Zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden. Je kunt de aardappeltjes eerst schillen, maar de schil kan de aardappeltjes een heel bijzondere smaak meegeven. Ik doe het dus niet. Snijd de aardappelen klein (blokjes van 2 – 3 cm) en doe ze in een grote ovenschaal. Doe er een flinke scheut olijfolie doorheen en meng het geheel goed. Zet het dan in de oven. In een heteluchtoven is dit recept een stuk sneller klaar, in een elektrische oven kan het lang duren. Experimenteer en kijk regelmatig in de oven. In een elektrische oven laat je dit nu 30 minuten staan.

Haal de schaal nu uit de oven en strooi het zout en nog een klein scheutje olijfolie over de aardappeltjes. Vermeng het weer goed. Breek het takje rozemarijn boven de schaal in kleinere stukken en leg dit op de aardappeltjes. Zet het nu weer terug in de oven en verhoog de stand van de oven naar 190 – 200 graden. Zogauw de aardappeltjes beginnen te kleuren (ongeveer na 15 minuten) wordt het tijd het geheel nog een keer goed door te scheppen. Zet het hierna terug in de oven en wacht tot ze de juiste kleur hebben.

Dit recept is heerlijk bij veel vleesgerechten, denk aan gehaktballetjes of een lekkere biefstuk. Als variatie kun je ook ui, knoflook en/of paprika toevoegen.

Geen reacties

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer