- JHaagmans.nl - http://www.jhaagmans.nl -

Onze Peugeot 309

Posted By jhaagmans On 3 April 2009 @ 19:43 In Auto's | 1 Comment

In maart 2008 besloten wij dat het tijd werd voor ons eerste autootje samen. Helaas hadden we niet erg veel te besteden op dat moment, zeker niet omdat een oud tweedehands autootje op korte termijn vaak nog wat meer gaat kosten dan alleen het aankoopbedrag. Ons oog viel zodoende op een schattige blauwgrijze Peugeot, een 309. Hij was op dat moment al 18 jaar oud, maar het aantal kilometers op de teller was zo gek nog niet, hij reed prima en zag er redelijk uit. Geen roest en het motorblok leek niet echt abnormaal veel te zweten. Daarnaast had hij een nieuwe APK.

Ik was voornemens zoveel mogelijk zelf te doen en niet te veel aan garages over te laten en na twee maanden mocht ik al aan de bak. De linker aandrijfas had een kapotte homokineet. Een redelijk veel voorkomend verschijnsel bij Peugeot overigens. Na wat navraag op internet was ik vastberaden dat, met enige hulp, ik dit makkelijk zelf kon doen. Zo gezegd, zo gedaan. De schoonvader en buurman erbij en na ongelooflijk veel geklooi met eerst een verkeerde as (rechteras i.p.v. linkeras, bedankt meneer van de sloop!) en daarna de juiste as heeft hij de rest van 2008 fantastisch gereden. Het olieverbruik viel me eigenlijk ook heel erg mee. Hij heeft op een kilometer of 6000 misschien twee liter olie verbruikt, niet meer dan dat. Erg netjes dus!

Maar toen kwam de APK. De garage waar ik hem gekocht had nam het blijkbaar niet zo nauw met de APK-voorschriften. Er waren nogal wat zaken die voor het gemak maar over het hoofd gezien zijn zodat er niet te veel geld in de auto gestoken hoefde te worden. Gescheurd handremkabeltje, loszittende achterbank en een “hangende” uitlaat om maar wat te noemen. En dat kostte ons dus uiteindelijk dik 300 euro. En dan te bedenken dat ongeveer 200 euro van die kosten zonder enige twijfel te wijten waren aan de gebrekkige keuring van de garage indertijd.

Maar al met al zijn we redelijk gelukkig met de auto. Hij heeft in een jaar tijd ongeveer 400 euro gekost aan onderhoud en dat is niet gek voor zo’n oud ding. Daarnaast rijdt hij nu weer prima. Hij is niet stil, maar het is een comfortabele, ruime auto en buiten zo nu en dan een klein probleem met de accu na een paar korte achtereenvolgende ritjes heeft hij ons nog nooit in de steek gelaten.


Article printed from JHaagmans.nl: http://www.jhaagmans.nl

URL to article: http://www.jhaagmans.nl/11/autos/onze-peugeot-309/

Auteur: JHaagmans.nl. Alle rechten voorbehouden.