03 May 2009

De tijd van Mario Been

Geplaatst door jhaagmans @ 13:09 in Voetbal Dit artikel uitprinten

NEC heeft toch een heel typische aanhang. Het nuilen tot kunst verheffen en er ook nog eens trots op zijn. Bij de meeste andere clubs zie je toch dat de aanwezige clubliefde de club ook daadwerkelijk wat krediet kan geven, maar dat zul je bij NEC niet snel zien gebeuren. En dat is ook nog eens versterkt door het succesvolle 2008.

NEC was nooit een club met veel allure. Hardwerkende jongens met hier en daar een ongelooflijke rotschop in de benen. Dat is het NEC dat ik in 1996 leerde kennen bij mijn eerste wedstrijd in de Goffert. Het NEC met Maes, Pothuizen, Koning, Janssen en van Eijkeren. Met een paar duizend man in het oerlelijke stadion kou lijden op Poort 9, dat waren de mooiste jaren die ik gekend heb bij NEC. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik toen net kwam kijken (en misschien ook wel met het feit dat een seizoenskaart toen nog 75 gulden kostte). Ook nu zijn er weer een hoop jonge jongens en meisjes, al dan niet aangetrokken door het succes, die pas net komen kijken en over tien jaar het seizoen 2007/2008 of 2008/2009 als mooiste seizoenen zullen aanmerken. Dat is niet meer dan logisch.

Toch heb ik een heel erg dubbel gevoel bij het succesjaar 2008. Natuurlijk, het heeft NEC geholpen in de zomerperiode uit de schulden te raken en het heeft een aantal prachtige ervaringen opgeleverd. De 5 – 2 overwinning op AZ en de uitwedstrijd tegen Spartak Moskou bijvoorbeeld, ook ik zal dat nooit meer vergeten. Aan de andere kant heeft het deze nieuwe groep supporters een verwachting geboden die NEC nooit en te nimmer meer kan waarmaken. Nu het even weer “on par” gaat, komen deze supporters los. Mario Been, het bestuur, verschillende spelers, iedereen krijgt er van langs. NEC, met een begroting die past in het rechterrijtje van de Eredivisie, moet blijkbaar structureel meedoen om UEFA Cup (of moet ik Europa League zeggen?) voetbal.

En het ergste is, de club gaat erin mee. Iedereen lijkt de realiteit verloren. Laten we niet vergeten dat het succes in 2008 ook doordrenkt was met geluk. Win je niet zo gelukkig van Roda of VVV, dan kan zo’n succesperiode ook weer als een kaartenhuis in elkaar storten. Sterker nog, dan was je gewoon tiende geĆ«indigd en hadden we dit seizoen geen Europees voetbal gespeeld. En dan, nu het opportunisme bij de supporters hoogtij viert, moeten we ineens ook maar NEC weghalen uit de Goffert, want blijkbaar moet NEC naar 30.000 supporters, terwijl we ook dit seizoen de 12.000 plaatsen niet structureel gevuld krijgen. Zijn we gek geworden?

Natuurlijk hoop ik dat NEC niet verzuipt in het opportunisme. We moeten ons goed realiseren dat 2008 een jaar is waar we over twintig jaar waarschijnlijk nog met weemoed aan terugdenken, het jaarboek staat bij mij ook in de kast en ik zal er de komende jaren nog regelmatig in bladeren. Dan hebben we het met een diepe zucht over “de tijd van Mario Been” en zijn we blij als we weer eens in het linkerrijtje eindigen. Gewoon zoals het hoort.

Geen reacties

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer