29 Jun 2009

Griekse mixed grill

Geplaatst door jhaagmans @ 11:56 in Recepten Dit artikel uitprinten

Ga je in een Grieks restaurant eten, dan gaan veel mensen natuurlijk toch voor de grote vleesschotels, naast de meestal heerlijke gyros. Gyros is helaas niet op een normale manier thuis te maken, maar de andere stukken vlees zijn dat wel heel goed. Natuurlijk heb je wel een grill of grillpan nodig.

Ingredienten (4 pers.)

1 Kipfilet (ongeveer 150 – 200 gram)
2 Varkensschnitzels (ongepaneerd, ongeveer 200 gram)
200 gram Rundergehakt
Sap van 1 citroen (vers)
Paneermeel
Tijm
Oregano
Basilicum
Peterselie
Peper & Zout
Azijn
Olijfolie

Bereidingswijze

We gaan eerst het vlees voorbereiden en marineren. Ik neem varkensschnitzels omdat deze mooi dun zijn (ook lekker is souflaki: dikkere varkensfilet in blokjes aan een spies) Snijd ze doormidden, zodat je vier kleine varkensschnitzels hebt. Pak wat plastic folie en leg de kipfilet hier gespreid onder. Sla de dikke stukken van de kipfilet plat met een deegroller of zelfs met je handpalm tot je een mooie grote schnitzel hebt. Haal het folie er vanaf en maak er vier gelijkwaardige schnitzels van.

Pak twee afsluitbare bakjes, doe hier de kip- en varkensfilet in en bestrooi beide bakjes met oregano, tijm, peper en zout. Giet hier wat olijfolie en azijn overheen, meng het goed door en zet de bakken in de koelkast. Zo mogen ze best een paar uur staan, maar ten minste 30 minuten. Terwijl de kip en het varkensvlees in de marinade ligt, vermeng je het gehakt met de basilicum, oregano, peterselie, tijm, paneermeel, peper en zout. Als je wil kun je even aan het gehakt proeven, het moet kruidig smaken. Vorm van het gehaktmengsel vier suzuki’s (in sommige restaurants ten onrechte bifteki genoemd): langwerpige hamburgers. Zorg dat ze niet te dik zijn, zodat ze snel te grillen zijn.

Nu komt het leuke werk: het grillen. Dat gaat op hoog vuur en als het niet allemaal in één keer in de pan kan in twee of drie stappen. Begin altijd met de kip, deze moet vaak wat langer staan. Tijdens het grillen bestrijken we de bovenkant met wat citroensap voordat we hem omdraaien. Hetzelfde doe je met de varkensschnitzeltjes. Voor beide soorten schnitzeltjes geldt dat het belangrijk is dat alles goed gaar is, maar niet aanbrandt. De suzuki’s gaan snel op de grill en worden ook snel omgedraaid: deze zijn veel eerder goed en hoeven niet helemaal gaar!

Alleen een bord grieks gekruid vlees klinkt interessant, maar het is natuurlijk een beetje saai. Dit gerecht is heerlijk met een friszure salade (met sla, tomaat, rode ui, olijfolie en azijn), gebakken aardappeltjes met tijm en oregano (evt. iets gezuurd met citroensap of zelfs azijn) en natuurlijk zelfgemaakte tzatziki. Neem nooit kant-en-klare tzatziki uit de supermarkt: dit komt bij lange na niet in de buurt van de echte tzatziki. Een recept voor tzatziki zet ik heel binnenkort op deze site.

6 Reacties

6 Reacties op “Griekse mixed grill”

  1. Billieboyop 10 Aug 2009 om 16:47

    Eindelijk iemand die de kruiden erbij zet ipv “Gyros” kruiden. Die laatste lijken voor geen meter op de kruiden uit het Griekse restaurant. Wat ik alleen jammer vind, is dat je, afgezien van het vlees, geen enkele hoeveelheid aangeeft.

    Maar ik ga wel wat proberen, maar als je die aanvullingen nog kan toevoegen (en dan denk ik met name aan de verhouding azijn/olie) zou het helemaal perfect zijn.

    B

  2. jhaagmansop 10 Aug 2009 om 18:42

    Ha Billieboy,

    Hoeveelheden zijn niet zo gemakkelijk te zeggen. Ik doe dat echt op gevoel. De olie mag twee eetlepels zijn, maar de azijn is echt puur en alleen voor de malsheid: een halve eetlepel is meer dan genoeg. De kruiden, daar moet je gewoon voorzichtig mee zijn. Het gehakt is sterk gekruid, maar daar gaan dan ook erg veel verschillende kruiden in: van alles een half theelepeltje, behalve van de oregano (een hele theelepel) en paneermeel (1 eetlepel). Bij de kip en het varkensvlees zou ik niet meer dan een half theelepeltje tijm doen en een theelepel oregano. Peper en zout zijn natuurlijk snufjes.

    Succes!

  3. Billieboyop 02 Sep 2009 om 00:13

    Heb je recept nu twee keer gemaakt, beetje gespeeld met de kruiden en het is echt top!

    Had ergens anders een recept voor Tzatziki gehaald, en een Griekse salade ala Jamie O erbij (was ook errug lekker) heerlijk gegeten!

    Had overigens sherry azijn gebruikt, net iets minder zuur, maar de smaakjes waren goed, net als in het grieks restaurant, althans kwam aardig in de buurt :-) Ik heb namelijk thuis geen plastic druiven aan het plafond en van dat hele ruige pleisterwerk met mediterane wandschilderingen enzo, en dat hoort er ook bij.

    Nog een idee voor een goed Gyros receptje toevallig?

    B

  4. jhaagmansop 02 Sep 2009 om 10:40

    Ha Billieboy,

    Een echt recept voor giros heb ik niet. Wat ik in ieder geval wel kan zeggen is dat gyros doorgaans wat heftiger gekruid is. Gebruik in ieder geval niet de voorgekruide varkensreepjes van, bijvoorbeeld, de AH. Als je zoiets wilt maken kun je het beter zelf doen, maar dan is het natuurlijk wel gemaakt met varkensvlees. Grieken gebruiken toch voornamelijk lamsvlees en soms zelfs wat rundvlees er doorheen.

    Als je het met varkensvlees wilt maken kun je dat doen met (voor 300 gram vlees) 2 eetlepels olijfolie, een halve theelepel azijn (voor de malsheid), 2 theelepels oregano, 2 theelepels tijmblaadjes, een kleine theelepel basilicum, een nog kleinere theelepel paprikapoeder, een klein snufje gemalen komijnzaad, peper en zout. Ik heb het nog nooit met verse kruiden gemaakt (daar is het te weinig voor), maar daar geldt natuurlijk dat je het iets meer op gevoel moet doen dan je gewend bent. Verse kruiden zijn veel sterker van smaak. Laat het minstens een uur in de koelkast staan. Bakken kan in de pan, maar ook in een schaaltje in de oven (geeft een wat meer gegrild resultaat).

    Serveer het met wat rode uienringetjes en deze aardappeltjes, maar gebruik daarbij i.p.v. rozemarijn wat tijm en oregano. Ik schrijf snel een recept voor simpele, maar lekkere tzatziki.

    Succes!

  5. Tink89op 20 Nov 2010 om 19:39

    Hoi,

    heb vandaag uit je mixed grill-recept de suzuki’s gemaakt, maar ik vond ze nogal flauw… maak je dit recept normaal gesproken met verse kruiden? Wellicht heb ik daar geen rekening mee gehouden namelijk.

    Groetjes!

  6. Kostasop 08 Dec 2012 om 23:18

    Ik zal jullie op weg helpen.
    Gebruik schouderkarbonade (varkens) van goede kwaliteit zonder bot b.v. 4 – 5 stuks.
    Snij hiervan met de draad van het vlees mee dunne flapjes.
    Doe de vleesflapjes in een kom.
    Voeg toe:
    een flinke scheut olijfolie.
    c.a. 3/4 eetl. paprikapoeder
    c.a. 3/4 eetl. knoflookpoeder.
    c.a. 1 1/2 eetl. gemalen gedroogde munt
    c.a. 2 theelepels gemalen piment
    c.a. 1/2 eetlepel origano
    c.a. 3/4 halve eetlepel basilicum
    c.a. 1 theelepel tijm.
    klein beetje citroensap.
    Meng alles door elkaar.

    Gebruik een hete luchtoven met bovenwarmte-bovengril.
    Zet het ovenrooster op de hoogste stand maar wel dusdanig dat er een koekepan of grilpan onder de warmtespiralen kan staan.
    Verwarm deze naar 275-300 graden.

    Verwarm een gril of koekenpan op het fornuis ( hoog vuur) met een klein beetje olijfolie en doe het vlees in de pan, en bak dit een paar minuten.
    Zet vervolgens de pan in de oven zo dicht mogelijk onder de warmtespiralen echter zorg wel dat de steel van de pan buiten de oven steekt, anders heb je een probleem.
    Het vlees kun je op de deze wijze dus grillen en krijg je een krokant korste. Af en toe is omroeren en of even terug op het fornuis zetten en bakken.
    Net voor het vlees echt gaar is voeg je nog zout en peper toe, en laat je nog wat uiringen meegrillen.
    Naar eigen smaak kun je nog wat olijfolie toevoegen.
    Aan de sterkte van de geur tijdens het bakken merk je of je genoeg kruiden heb gebruikt,
    en kun je nog iets toevoegen.

    Sucses.

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer