12 Mar 2010

Spiegelei van de chinees

Geplaatst door jhaagmans @ 13:09 in Recepten Dit artikel uitprinten

Je kent ze vast wel, spiegeleieren van de chinees. De dooier volledig omringd door eiwit en niet druipend van het vet. Niet alleen chinezen kunnen deze heerlijke eieren zo maken, jij kunt dat ook gewoon in je eigen keuken. Het enige wat je nodig hebt is een (kleine) koekenpan met een platte bodem waar een deksel op kan (deksel hoeft niet perfect te passen, als hij maar minimaal even groot is als de pan). Het recept lijkt in de verte een beetje op het recept van een gepocheerd ei, maar het resultaat is toch anders.

Ingrediƫnten
1 ei (of meerdere)
1 glas water
scheutje azijn

Bereidingswijze
Het is eigenlijk heel erg simpel. Zorg dat de bodem van de koekenpan bedekt is met een laagje water. Niet te diep, hooguit een paar millimeter. Giet er het scheutje azijn bij en zet het op het vuur. Laat je niet afschrikken door het scheutje azijn, je zult het niet proeven.

Zogauw het water kookt wordt het tijd om het ei te breken. Doe dit voorzichtig en vlak boven het water in de pan. Zorg dat de dooier niet kapot gaat. Zet het vuur laag en doe direct de deksel op de pan. Na ongeveer 1 tot 2 minuten zal je eitje klaar zijn. Het eiwit is dan gestold en als je met de pan beweegt zal de dooier niet meebewegen. Haal het ei voorzichtig uit de pan (het kan dat het een beetje blijft plakken, dus gebruik een kunststof of houten spatel om hem los te maken) en laat hem boven de pan nog even uitlekken.

Tips
Als je eitje zich door de hele pan verplaatst heb je ofwel met het pannetje bewogen, ofwel te weinig azijn toegevoegd. Als het ei naar azijn smaakt heb je te veel gebruikt.

Je kunt meerdere eieren tegelijk klaarmaken. Zorg wel dat er voldoende ruimte tussen de eieren zit, anders kan het stoom onvoldoende zijn gang gaan.

Lekker bij de nasi of bami, maar ook ’s ochtens met een boterhammetje. Een ei per dag schijnt [url=http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/3998/dagelijks-een-ei-is-gezond]gezond[/url] en een goed ontbijt te zijn als je wil afvallen. Omdat in dit recept geen vet gebruikt wordt, is het des te meer geschikt.

Geen reacties

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer