03 Apr 2009

Glenrothes Vintage 1987

Geplaatst door jhaagmans @ 23:48 in Whisky Dit artikel uitprinten

Het leuke aan een echte single malt van een specifieke distilleerderij is dat de smaak van elk stookjaar sterk af kan wijken van voorgaande jaren. De mensen veranderen en het recept en de methoden veranderen met ze mee. Glenrothes is zo’n distilleerderij en ik heb er een jaar uitgepikt dat zonder enige twijfel behoort tot mijn favoriete whiskys.

Ik heb de fles ooit gekregen voor mijn verjaardag, het openmaken lang uitgesteld, maar toen hij eenmaal open was, was er absoluut beheersing voor nodig om er langer mee te doen dan een paar weken. Ik kan ongelooflijk genieten van een goed glas whisky, maar als je me vraagt welke specifieke smaken in deze whisky nadrukkelijk naar voren komen, moet ik je het antwoord schuldig blijven. Zo drink ik mijn whisky dan ook niet. De Vintage 1987 is in ieder geval een soepele whisky, zacht van smaak, met enigszins zoete, fruitige tinten. De fles is markant, het is een bolletje met een brede nek en een kurk met daarop een dikke houten dop. De fles is sjiek verzegeld en heeft een etiket dat handgeschreven overkomt.

Het nadeel van deze soort whisky is dat er natuurlijk in 1987 maar een beperkt aantal flessen gebotteld is. Het is dus absoluut geen whisky meer die, hoewel Glenrothes een behoorlijke afzet had, gemakkelijk verkrijgbaar is. En als je hem wel vindt, verwacht dan geen Gall&Gall prijzen. Ik ben hem zelf tegengekomen voor tussen de 60 en de 90 euro per fles. Hoewel dat natuurlijk pittig lijkt, is deze whisky het zonder enige twijfel waard.

Ik houd me overigens aanbevolen als je gezelschap zoekt om deze whisky mee te delen.

Eén reactie

Eén reactie op “Glenrothes Vintage 1987”

  1. Malt Scotch Whisky. Excellent flavour guaranteed.

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer