06 Apr 2009

Zelfgemaakte pizza

Geplaatst door jhaagmans @ 10:52 in Recepten Dit artikel uitprinten

Italianen menen oprecht dat wij, Europeanen, maar ook Amerikanen geen pizza kunnen maken. En hoewel ik het zeker met ze eens ben dat wat in Nederland algemeen aanvaard wordt als pizza absoluut niet in de buurt komt van de echte Italiaanse pizza, vind ik dat toch een ietwat arrogante houding. En wellicht ook wat voorbarig. Ik vind mijn zelfgemaakte pizza’s zeer goed te eten, namelijk!

Het onderstaande recept lijkt ergens wel op het recept voor een Pizza Margherita, maar ik gebruik gesneden tomaten in plaats van alleen tomatensaus. Het onderstaande recept is voor 2 flinke pizza’s. Als je alleen bent is het deeg voor de bodem prima een dag langer in de koelkast te bewaren, zodat je er twee keer van kunt eten! Smeer dan een klein beetje olijfolie over het gehele oppervlak van de onuitgerolde (maar gerezen) deegbal en bewaar hem in de koelkast (kan in een plastic zakje). Maak de topping liefst wel twee keer, tomaten bewaren in de koelkast is minder aan te raden.

Uiteraard kun je zeer creatief zijn met het beleggen van de pizza. Ik ben echter gek op de hele simpele pizza met verse ingrediënten.

Ingrediënten voor de bodem

250 gram Bloem
10 gram Gist (mag ook 7g instant zijn, dan maak je echter geen papje!)
2 eetlepels Olijfolie
1 dl Water (lauw)
1 theelepel Zout

Bereidingswijze bodem

Als je echte gist gebruikt: oplossen in 20 ml van het water en er wat bloem bij doen (1-2 eetlepels). Even laten staan. De rest van de bloem in een bergje in een kom doen en er een flinke kuil in maken. Het gistpapje, zout en olijfolie kunnen erbij, net als een deel van het water. Begin met kneden en houd in je achterhoofd dat er niet zoiets bestaat als te lang kneden. Kneed tot het goed is! Als het geen mooi balletje wil worden of er blijft veel bloem achter, moet er nog wat water bij. Als het deeg te kleverig wordt, is het verstandig om er wat bloem bij te doen. De eerste paar keer is dat lastig, daarna weet je al snel de juiste verhoudingen te vinden.

Het deeg is nu goed gekneed (minstens 10 minuten) en dus kunnen we het gaan opdelen in twee stukken. Omdat je het deeg scheurt is het wel belangrijk de twee stukken ook afzonderlijk nog even goed door te kneden tot twee kleine ballen. Dek ze vervolgens af en laat ze rijzen tot ze twee keer zo groot zijn. Dit kan een uurtje duren. In de tussentijd kunnen we dus mooi het beleg klaarmaken.

Ingrediënten saus en beleg

1 pakje Gezeefde tomaten
1 teen Knoflook
3 takjes Verse basilicum (mag ook uit diepvries zijn, maar liever géén gedroogde)
1 eetlepel Olijfolie
3 Tomaten (liefst pommodori/roma)
1 bol Mozarella

Bereidingswijze saus

De saus maken is eigenlijk heel erg gemakkelijk. De knoflook en basilicum snijd je fijn en doe je samen met de olijfolie door de tomatensaus. Goed doorroeren en laten staan (dus niet vlak voor het beleggen maken). De tomaten snijd je in dunne plakjes en de mozzarella kun je snijden, maar je kunt hem ook raspen voor een betere verdeling over de pizza.

Bereiding pizza

Het deeg is gerezen? Mooi! Dan gaan we de balletjes nu uitrollen. Heb je een heteluchtoven, dan kun je beide pizza’s tegelijk bereiden, maar heb je een ander soort oven dan is dat misschien niet zo verstandig. Rol dan dus maar één bal uit en rol de andere uit terwijl de eerste pizza in de oven zit.

Zorg dat je werkblad goed schoon is en bestuif het met bloem. Niet te veel, je kunt altijd nog wat toevoegen. Leg de bal op het werkblad en begin hem rustig uit te rollen. Zorg dat je mooi rond begint, want als hij in het begin rare vormen krijgt maak je dat niet meer goed. Alle kanten op rollen dus. Een Italiaan zal waarschijnlijk met z’n pizza gaan gooien en hem met z’n vuisten uit elkaar trekken, dat kun je doen als je weet hoe het moet. Anders is rollen prima. Rol hem zo dun mogelijk, maar niet zo groot dat hij niet op je bakplaat past. Smeer de bakplaat in met olijfolie en leg de bodem erop.

Nu gaan we beleggen, dat is eigenlijk heel simpel: eerst de saus en dan de topping. Of je eerst de tomaat en dan de mozzarella doet is een kwestie van smaak, als de mozzarella bruin moet worden doe je die het laatst. Een klein beetje extra basilicum is ook lekker. Gewoon hele blaadjes, maar niet bovenop want dan worden ze snel zwart.

Variatie

De topping kun je natuurlijk helemaal zelf uitbreiden of aanpassen. Lekker vind ik zelf bijvoorbeeld groene paprika, champignons, pesto en/of olijven. Ik ben niet zo gek op de Nederlandse tendens om overal van die Nederlandse kaassoorten op te gooien. Ten eerste omdat ik geen kaaseter ben, ten tweede omdat pizza gaat om een fijne balans tussen de smaken van verse ingrediënten. “Normale” kaas verstoort die balans. Uiteraard zijn er wel verschillende kaaspizza’s waar veel andere soorten kaas op gaan. Let bij de topping altijd op je hoeveelheid “natte” ingrediënten. Tomaat, mozzarella en bijvoorbeeld ook ananas kunnen de pizza behoorlijk zompig maken als je er te veel van gebruikt.

Belangrijk is om het simpel te houden. Te veel ingrediënten geeft al snel een overkill aan smaken of een veel te dikke pizza. Wat er vandaag niet op gaat, kan er de volgende keer op, toch?

3 Reacties

3 Reacties op “Zelfgemaakte pizza”

 1. BNM De Marcoop 24 Feb 2010 om 15:59

  Nederlanders kunnen inderdaad geen pizza’s maken. Je kunt in een heteluchtoven geen lekkere pizza’s maken.
  De temperatuur is gewoon te laag. Het beste is natuurlijk een houtgestookte oven tussen de 400 en 450 graden celsius.
  een professionele oven gaat tot ca 375 graden. Met alle respect jouw recept ontbreekt een aantal essentiele zaken.
  Ten eerste de bloem. Moet zijn Italiaans pizzabloem type OO tenero. Dan de tomatensaus. recept oke. Maar wel inkoken tot de helft van de oorspronkelijk hoeveelheid. en niet teveel saus beter te weinig dan teveel. Mozzarella is oke. dus geen gouda of andere nepkaas. Basilicum pas op de pizza als die uit de oven komt. Je verhaal over de kaas is oke en ook je verhaal over de balans.
  Dus niet de pizza volgooien. ten laatste ananas kan echt NIET.
  Misschien als troost al die zg Italiaanse pizzabakkers zijn vaak Turken en ook onder de echte Italianen zitten prutsers en dat komt omdat hier in Nederland het niveau erg laag is en je dus door ons niet voor vol wordt aangezien. Jammer, toch ?
  Ik heb een echte Italiaanse houtgestookte pizza oven en maak de beste pizza’ s van NL. bel voor info 0640843281
  ook voor pizzaworkshops. omgeving den Bosch.

 2. Renéop 17 Jul 2010 om 19:01

  Beste pizzaliefhebbers, ook zonder hooghartigheid kun je lekkere pizza’s maken. Ik hoef niet naar een workshop van een arrogante Italiaan die anderen kan vertellen dat een
  Pizza in een houtoven moet worden gemaakt. Dus dan volg je een workshop om te horen te krijgen dat je een prutser bent, je hebt immers geen houtoven, en ook nog eens een prutser zonder smaak. Nee bedankt.

  Laat mij maar lekker pizza’s maken in mijn gasoven. De kinderen zijn er dol op…

  Eet smakelijk!
  René

 3. BNM DE Marcoop 23 Aug 2010 om 14:01

  De kinderen zijn er dol op…..?……en dan krijgen ze zeker patat/croquet als jullie uit eten gaan ? capis ?????

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer