11 Apr 2009

Risotto maken is niet moeilijk!

Geplaatst door jhaagmans @ 19:27 in Recepten Dit artikel uitprinten

Risotto wordt vaak gepresenteerd als een recept voor de ervaren kok, het zou moeilijk zijn een goede, lekkere risotto te maken. Maar eerlijk gezegd ben ik het daar gewoon niet mee eens. Iedereen die kan snijden, roeren en proeven kan risotto maken. Het is alleen belangrijk dat je je aandacht bij het gerecht houdt en de tijd er voor neemt.

Het onderstaande recept is uiteraard een basisrecept, ik maak de risotto op basis van kip, maar dit recept kan ook als richtlijn gebruikt worden voor andere risotto’s, zoals bijvoorbeeld vegetarische risotto.

Ingrediënten (4 pers.)

500 g Risottorijst (Arborio bijvoorbeeld)
1 Grote ui
300 g kipfilet
1 liter kokend hete Kippenbouillon (vaak zelfs iets meer)
Olijfolie

Bereidingswijze

Voordat je begint: als je bezoek verwacht, spreek dan goed met je partner, kind, ouders of huisdier af dat zij de deur open doen, laat ze ook de telefoon opnemen. Even weglopen wordt al vaak een praatje maken en dat is het grootste gevaar bij het maken van risotto. Bedenk ook goed dat risotto maken geen exacte wetenschap is. Als ik 1 liter bouillon gebruik, betekent dat niet dat dat voor jou, met jouw specifieke rijstsoort en ingrediënten ook moet gelden.  En als ik ergens 20 minuten voor nodig heb, duurt het bij jou misschien wel 25 minuten.

We beginnen met het snijden van de kip. Hoe je het snijdt maakt eigenlijk niet uit, kleine blokjes of dunne lapjes, als het maar niet te groot wordt. Ook snijden we de ui vrij grof. Als je de bouillon nog niet hebt klaar staan: zet een ruime liter water op en doe twee bouillonblokjes in een maatbeker. Voeg daar een liter van het kokend water aan toe en roer het door.

Verhit een flinke scheut olie in een pan. Een hapjespan of een wok met anti-aanbaklaag is zeer geschikt, maar ik heb het zelfs wel eens in een braadpan gedaan (niet ideaal). Gebruik veel olie, de risotto moet ook nog een aardige hoeveelheid opnemen. Bak de kip, hoeft niet heel erg bruin te zijn en bak vervolgens de ui kort mee. Doe dan alle risotto in de pan, vanaf nu ga je overactief roeren. Gebruik hiervoor een houten of kunststof lepel. Roer tot de risotto een beetje doorzichtig begint te worden en voeg dan een flinke scheut bouillon toe. Zet het vuur nu zacht. Het is belangrijk om (wat het pakje ook zegt) de bouillon niet in één keer toe te voegen, maar het in stapjes te doen. Blijf roeren tot je ziet dat bijna alle bouillon door de risotto opgenomen is, voeg dan een scheutje bouillon toe en begin weer met roeren. Dit proces herhaal je steeds weer. Hoe kleiner de stapjes, hoe beter je een vinger aan de pols kunt houden. Geen deciliters tegelijk toevoegen.

Het roeren is essentieel. Ik ben in mijn zoektocht naar lekkere risotto recepten verschillende tips tegengekomen waarin het roeren niet voldoende benadrukt wordt. Het roeren zorgt ervoor dat de rijst zetmeel loslaat, wat de bouillon dikker maakt en zorgt voor een échte risotto. Als je merkt dat je door het roeren de rijst kapot maakt heb je de verkeerde rijst te pakken. De risotto van Lassie zou hier een handje van hebben, ik durf niet te zeggen of dat ook daadwerkelijk zo is. De risottorijst van AH Excellent is prima.

Maar tot wanneer gaan we door? Op het moment dat de bodem van de bouillon in zicht komt (ongeveer na 750 ml bouillon toegevoegd te hebben) wordt het proeven steeds belangrijker. De risotto moet een lekkere bite hebben, dus absoluut niet te klef en zacht zijn, maar natuurlijk ook niet te hard. Vanaf nu ga je tussen het roeren door dus af en toe eens proeven. Let wel op: risotto is heet! Heb je te weinig bouillon, maak dan nog wat bij. Je kunt ook gewoon kokend water toevoegen, maar dan is het toevoegen van bouillon in poedervorm of zout wellicht wenselijk. Zogauw je denkt dat de risotto klaar is, roer je door tot het geheel vrij stevig is. Als je niet te veel bouillon tegelijk toegevoegd hebt, zal dat vrij snel zijn. De risotto is nu klaar.

Variatie- en serveertips

Het bovenstaande recept is heel erg basic. Ik vind de simpelste risotto eerlijk gezegd de lekkerste risotto. Eventueel kun je halverwege ook een scheut wijn toevoegen en ook een paar takjes saffraan is geen gek idee. Geserveerd met een frisse salade is het een heerlijk hoofdgerecht, maar het kan ook een prima voorgerecht zijn. Houd er dan wel rekening mee dat het vrij machtig is: een paprika of grote tomaat gevuld met risotto is vaak al vrij veel.

De variatietips zijn eindeloos. Een vegetarische risotto is goed te maken met bijvoorbeeld champignons, ui en vegetarische bouillon, maar je kunt ook denken aan varianten met bijvoorbeeld vis, zongedroogde tomaat, sperzieboontjes, erwten, gegrillde paprika, cherrytomaatjes, rucola of zelfs op basis van citroensap. Experimenteer op basis van je eigen smaakvoorkeuren eens met verschillende ingrediënten. Natuurlijk kun je bepaalde verse ingrediënten, zoals cherrytomaatjes en rucola, beter aan het einde toevoegen.

Eet smakelijk!

Geen reacties

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer