15 Apr 2009

Zachte broodjes

Geplaatst door jhaagmans @ 11:44 in Recepten Dit artikel uitprinten

Zachte broodjes van de bakker kunnen heel erg lekker zijn, maar niets geeft zoveel voldoening als zelfgemaakte zachte broodjes. Het leuke is, je kunt er bijvoorbeeld grote broodjes voor hamburgers mee maken, maar als mini-broodjes voor bij het ontbijt zijn ze ook echt heerlijk! Begin vroeg met de voorbereidingen, want het deeg moet vaak en lang rijzen.

Ingrediënten

500 gram Bloem
250 – 300 ml Lauwe melk
40 gram Boter
25 gram Suiker
Gist (liever geen instant gist)
Zout
Eventueel: sesamzaad, maanzaad of andere lekkere pitjes

Bereidingswijze

Klop één ei kort los. Kneed bloem, gist, boter, melk, ei, suiker en zout (ongeveer een theelepel) door elkaar en maak er een soepel deeg van. Begin met 250 ml melk en als het deeg te droog is (er blijft bloem in de kom achter) voeg je nog wat toe. Wel is het belangrijk dat de melk handwarm is bij het toevoegen, dat is ongeveer 37 graden. Als 300 ml melk niet genoeg is, voeg je zelfs wat meer toe. Het moet een mooi soepel deeg worden. Wel steeds goed kneden voor je weer wat toevoegt!

Dan begint het belangrijkste onderdeel van zachte broodjes maken: het rijzen. Rijzen móét op een warme plaats gebeuren, als je een echte rijskast hebt kun je het rijzen misschien wel in twee sessies van 15 minuten doen, maar heb je dat niet, dan zal het wat langer duren. Neem dan 45 minuten voor de eerste rijsperiode (in de kom, onder folie, op een warme plaats), stomp het deeg daarna weer plat en maak er een bol van. Laat het dan nog 30 tot 45 minuten rijzen.

Maak vervolgens van het tweemaal gerezen deeg de bolletjes. Doe dit op een licht bestoven werkblad. Leg ze dan op de bakplaat, die bedekt is met bakpapier. Voor normale broodjes kun je het in 10 of 12 stukken verdelen, maar dat is een kwestie van smaak. Let wel goed op: voor mega-broodjes is dit misschien niet het juiste recept in verband met de gaarheid aan de binnenkant. Dus wil je record-hamburgers maken, dan zul je het nodige probeerwerk moeten uitvoeren met temperaturen en dergelijke. Laat de gemaakte bolletjes nu heel kort rijzen, ongeveer 20 minuten. Gewoon op de bakplaat, liefst weer afgedekt met plastic (in verband met de vochtigheid), maar het kan ook onder een doek.

Dan, voor de bovenkant, komt het bestrijken met het tweede ei. Klop dit dus los (ik doe er soms een heel klein scheutje melk door) en bestrijk de bolletjes hiermee. Je zult zien dat de broodjes dit een beetje in zich op willen nemen, laat dat gewoon gebeuren. Na een minuut of 2 zullen de broodjes weer wat droog zijn, bestrijk ze dan nogmaals met het ei en eventueel de pitjes en/of zaadjes. Nu moeten ze nog ongeveer 45 minuten tot een uur rijzen.

Het afbakken gebeurt eigenlijk heel kort op hoge temperatuur (250 graden), het deeg lijkt in de verte dan ook meer op een soort muffin-deeg dan op een echt brooddeeg. Ik doe het vaak op het oog omdat onze oven-timer niet zo precies is, maar ik gok dat een kleine 10 minuten ongeveer moet volstaan. Check in ieder geval na 6 minuten elke minuut even hoe het gaat. Het ei kleurt vrij snel donker, maar dat is opzich niet zo erg. De pitjes moeten in ieder geval niet aanbranden en de broodjes moeten zacht blijven. Als ze uit de oven zijn kun je ze het beste met het bakpapier van de bakplaat afhalen en af laten koelen. Vervolgens kun je ze in plastic bewaren om ze te beschermen tegen uitdroging of, veel lekkerder, direct opeten!

3 Reacties

3 Reacties op “Zachte broodjes”

 1. ria nietveltop 03 Nov 2009 om 13:36

  ik ga deze nu proberen, laat je straks iets weten.

 2. jhaagmansop 03 Nov 2009 om 16:03

  Veel succes Ria! Een tip die ik pas onlangs ontdekt heb: soms kan het, als de buitenkant van de broodjes toch iets te hard wordt, zinvol zijn met een (schone) plantenspuit tussendoor even wat mist te maken in de oven. Meestal komt het echter doordat de temperatuur van de oven te laag was of de broodjes onvoldoende bestreken zijn.

 3. カナダグース 別注op 22 Jan 2015 om 02:18

  Domestic carriers flew 170 million passengers from January to September, an annualized rise of 20 percent, according to the Civil Aviation Administration of China. For the same period of last year, the airlines carried 1.7 percent more passengers.
  [url=http://www.heinclaessen.nl/uploads/flag.php?カナダグース-別注/]カナダグース 別注[/url]

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer