15 Apr 2009

La Chouffe

Geplaatst door jhaagmans @ 15:49 in Bier Dit artikel uitprinten

Ik heb een voorliefde voor ongefilterde bieren met een lichte kleur. Dat bracht me al snel in aanraking met dit bier uit de Belgische Ardennen. Natuurlijk hoorde daar zogauw de kans zich voordeed een bezoek aan de brouwerij in Achouffe bij.

La Chouffe is een bier van hoge gisting, gebotteld in grote flessen van 75 of 150 centiliter. De smaak is zeer mild, niet zoet, licht fruitig en kruidig. La Chouffe heeft een paar broertjes, de bekendste is Mc Chouffe, wat een donker ongefilterd bier is met meer zoete en bittere tinten. Nieuw in de familie is Houblon Chouffe, helaas voor mij tot op heden nog niet verkrijgbaar in mijn omgeving, maar is ook een lichte variant en hij staat dus zeker op mijn wensenlijst. De flessen lenen zich door hun formaat erg goed om gedeeld te worden met twee of drie. Zet het bier wel ruim van tevoren in de koelkast om het goed te laten koelen en vooral ook om het gist te laten zinken. Denk dan echt aan een week en gooi de laatste slok niet weg zoals je dat bij bijvoorbeeld Duvel zou doen, maar geniet er van: dit is de lekkerste slok! Leg de flessen nooit neer, ook niet tijdens het bewaren in de kelder.

De brouwerij is te bezoeken, ik meen dat het indertijd niet eens geld kostte en je krijgt uitgebreid de gelegenheid de verschillende bieren te proeven. Neem zowel een kijkje in de brouwerij als in de bottelarij. Als je ziet hoeveel flessen bier daar geproduceerd worden sla je stijl achterover. Het zegt wel wat over de wereldwijde populariteit van het bier.

Eén reactie

Eén reactie op “La Chouffe”

  1. hoesjes voor mobiele telefoonop 29 Sep 2014 om 22:10

    I like the content. Is it okay to talk about this article? ofcourse i am going to link back for you. Tell me if that is alright,

Trackback URI | Reacties RSS

Reageer